ООН: Таджикистан купува оръжие от България и Сърбия 13.08 | 17:04

Това сочи регистъра на ООН за конвенционалните оръжия

От Петя Михайлова

През 2010 година Таджикистан е закупил от България и Сърбия над хиляда броя стрелково оръжие, предаде руската агенция Регнум, позовавайки се на Регистъра на ООН за конвенционалните оръжия.

Според информацията в документа миналата година Таджикистан е внесъл приблизително 700 единици оръжие от България и над 300 единици от Сърбия. Оръжията са били пушки, автоматични и леки картечници, гранатомети и друго оръжие.

Междувременно, източници на таджикската служба на радио "Свобода” посочиха, че страната не купува оръжие от България и Сърбия.

Експерти смятат, че е възможно да става въпрос за безвъзмездна доставка на оръжия като отплата за провеждането на специални операции в източната част на страната. С оглед на съществуването на "черния пазар”, анализаторите допускат оръжието да е изнесено незаконно за друга страна, но в документите Таджикистан да е вписан като страна-получателка.

Експерт по въпросите на сигурността не изключва и възможността Сърбия и България да са реализирали излишъците от своето оръжие, тъй като сега тяхната сигурност се обезпечава от ЕС.

Водещи

Най-четени