ООН зове Тръмп да не блокира договора с Иран 03.05 | 11:49

Ако бъде прекратено, рискът от война е сериозен, предупреждава Гутериш

От iNews.bg

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова американския президент Доналд Тръмп да не напуска международната ядрена сделка с Иран, предаде Би Би Си. Пред медията Гутериш е заяви, че има сериозен риск от война ако споразумението от 2015 г. бъде прекратено.

Тръмп силно критикува споразумението, в което Иран се съгласява да прекрати своите ядрени опити или ще бъде санкциониран. Американският президент има време до 12 май да реши дали остава или не в сделката, припомня БГНЕС.

Гутериш заяви, че иранското споразумение е "важна дипломатическа победа” и трябва да се запази. "Не трябва да се отказваме от него, освен ако нямаме по добра алтернатива”, каза той и добави, че сме "изправени пред опасни времена”. Това се случва дни след като Израел разкри "секретни ядрени документи”, обвинявайки Иран в разработването на тайна ядрена програма.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че документите доказват, че сделката, подписана от предишния президент на САЩ, Барак Обама, е "била построена от лъжи”. Европейските съюзници на САЩ - Франция, Великобритания и Германия са единодушни, че сделката е най-добрият начин да се спре разработването на ядрени оръжия в Иран.

Водещи

Най-четени