ООН още не може да провери последната точка на конфликт в Сирия 08.06 | 16:52

Международните наблюдатели не се допускат до Мазраат ал Кабир

От Ивайло Ачев

Три екипа от двадесетина международни наблюдатели от ООН вече пътуват към сирийското селце Мазраат ал Кабир, където преди два дни, според сирийската опозиция, режимът на Башар Асад изби стотина невинни, предаде CBS.

Засега официално потвърждение за клането от независим източник няма, затова и наблюдателите на ООН пътуват към селцето. То се намира на около 25 километра от град Хама, където също имаше големи кръвопролития.

За момента наблюдателите не могат да влязат в селцето, тъй като редовната сирийска армия не им позволява. Има и голяма тълпа от местни жители, които замерят джиповете на ООН и крещят призиви във възхвала на сирийския президент Башар Асад.

Според генерал Робърт Мууд, който е начело на мисията на ООН, през тази седмица е имало случаи, в които срещу международни наблюдатели се е стреляло. Няма обаче данни някой наблюдател да е бил ранен.

От два дни насам до Кабир достъп имат само официалните власти в Сирия. Затова и не е ясно какво точно ще намерят международните наблюдатели, ако им бъде позволено да влязат там.

Водещи

Най-четени