ОССЕ осъди Турция, че блокира социалните мрежи 27.03 | 20:12

Анкара пренебрегва правото на свободно изразяване на мнение

От Мая Александрова

От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за свободата на медиите нарекоха решението на турските власти да блокират достъпа до Youtube "умишлено пренебрежение към основните права на човека за изразяване на собствено мнение и свобода на медиите", предаде ИТАР-ТАСС.

В съобщение, публикувано на сайта на ОССЕ, се казва, че цензурирането е неприемливо за демократична държава и нарушава редица международни стандарти и стандарти на ОССЕ, под които Турция се е подписала.

"Призовавам властите да запазят възможността за свободно разпространение на информация и незабавно да възстановят достъпа до Youtube. Обръщам се и към Дирекцията по телекомуникациите на Турция с искане да възстанови работата на Twitter в съответствие със съдебното решение, прието наскоро", посочва Дуня Миятович, представител на ОССЕ, допълва БТА.

По-рано днес Дирекцията по телекомуникации обяви, че блокира достъпа до популярната платформа за видеосподеляне Youtube. Преди това Турция забрани и Twitter. ООН обаче осъди тези решения и призова Анкара да отблокира социалните мрежи.

Водещи

Най-четени