Обама блокира дейността на китайска компания в САЩ 29.09 | 20:00

Китайският обект бил твърде близо до военна база

От Владислав Рашков

Американският президент Барак Обама е блокирал дейността на китайската компания за производството на вятърни турбини заради опасения по националната сигурност, съобщи BBC.

Прекратяването на дейността на Ralls Corp. е заради това, че обектите се намират в голяма близост до американски военни бази. Това е първият случай, в който президентът спира чуждестранна инвестиция за последните 22 години.

Президентската заповед е била издадена след направено разследване на площадките от Дирекцията за чуждестранни инвестиции. Оттам са били категорични, че китайската компания застрашава сериозно националната сигурност на страната и не може да продължи работа.

Военната база в щата Орегон се използва от военните заради ветровитите условия, с цел провеждането на опити с нови модели изтребители, както и за други неназовани експерименти за военни цели.

Развитията могат да разгневят властите в Пекин, тъй като анализатори смятат, че това е опит на Обама да покаже на избирателите си, че прави стъпки в преследването на водещата позиция на световен лидер търговията, който в момента е Китай. Това е част от програмата му за новия мандат, в случай че бъде преизбран.

Водещи

Най-четени