Обама и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна, плашат Москва с нови санкции 16.07 | 11:03

Девет страни от ЕС, включително България, са против широки санкции за Русия

От Антония Михайлова

Американският президент Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел са провели телефонен разговор, в който изискали от Русия да предприеме "незабавни крачки по деескалация на обстановката" в Източна Украйна и за пореден път заплашили Москва с нови санкции.

Телефонният разговор между лидерите на САЩ и Германия се състоял в навечерието на извънредния конгрес на лидерите на страните от Евросъюза, който започва днес в Брюксел. Меркел и Обама си поговорили за първи път след скорошния шпионски скандал, при който Германия разобличи двама агенти на американските спецслужби.

По сведения на дипломатически източници в Брюксел девет страни от ЕС – Австрия, България, Германия, Гърция, Кипър, Люксембург, Словения, Франция и председателстващата ЕС Италия – в момента се застъпват против въвеждането на широки икономически санкции срещу Русия.

Междувременно стана ясно, че части на украинската армия отстъпват от заетите по-рано позиции близо до Луганск, съобщила пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Причините за изтеглянето не били свързани с действията на опълчението. "Сами си отиват", уточнили представители на Луганската народна република, предава ИТАР-ТАСС.

През изминалото денонощие поради обстрел в града е загинал един човек, още девет са ранени, съобщава пресслужбата на Луганския градски съвет.

Водещи

Най-четени