Обама и Путин се срещат за мира в Сирия 21.02 | 15:21

Най-близкото възможно събитие за целта са преговорите между Дамаск и опозицията в Женева идния четвъртък

От Кристиан Костурков

В близко бъдеще вероятно ще има среща между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин. Повод за разговора между двамата ще бъде ситуацията в Сирия и мирното урегулиране на конфликта там. Това съобщава държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той съобщава, че по време на телефонния си разговор с руския външен министър Сергей Лавров двамата са изразили надежда, че в близко бъдеще Путин и Обама ще обсъдят въпросите около предварителното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия.

"Очаквам, че президентът Обама и президентът Путин ще успеят да проведат разговор, за да се опитат да приключат с тази задача. Надявам се това да се случи в близките дни”, казва Кери, цитиран от AFP.Американският държавен секретар уточнява още, че към момента споразумението за прекратяване на огъня в Сирия не е в завършен вид и отделните страни по него продължават да уточняват детайлите.

От думите на Кери обаче не става ясно дали Путин и Обама ще имат среща някъде или ще разговарят по телефона. От известните към момента възможности за преговори на живо изпъква насрочената за следващия четвъртък, 25 февруари, среща в Женава, където ще се проведе поредният етап от преговорите между официален Дамаск и сирийската опозиция. Те започнаха на 29 януари и се провеждат под егидата на ООН, припомня "РИА Новости”.

Най-четени