Обама и републиканците най-сетне се решиха на преговори 10.10 | 13:01

Президентът е готов да обсъди с републиканците "всеки елемент в бюджета"

От Елица Елефтерова

Президентът Барак Обама е поканил републикански конгресмени за преговори относно продължаващата криза и увеличението на тавана на дълга. 

Това се случва девет дни след като администрацията на американското правителство бе частично затворена, след като Конгресът не се съгласи с определения бюджет, съобщава BBC.

Обама настоя републиканците да завишат границата на заема и правителството да възобнови работата си, преди преговорите за бъдещата фискална политика. САЩ рискуват да фалират, ако не бъде приет законът за вдигане на тавана на дълга на 17 октомври.

В сряда говорителят на камарата на републиканците Джон Бейнър заяви, че той и няколко други високопоставени републиканци в Камарата на представителите ще се срещнат с Обама днес.

Обама заяви, че е готов да проведе разговори с републиканците за "всеки елемент в бюджета".

Междувременно Обама номинира Джанет Йелън за председател на Федералния резерв, допълва изданието. Той я нарече "един от най-изтъкнатите икономисти и политици на нацията" и похвали способността ѝ да изслушва гледната точка на опонентите си.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена от Сената на САЩ, 67-годишната Йелън ще замести Бен Бернанке, който заемаше този пост в продължение на осем години.

Повече за номинацията на Йелън четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени