Обама подписа нов гей-закон за щатската армия 23.12 | 11:13

Американските военнослужещи ще могат открито да демонстрират сексуалната си ориентация

От Георги Георгиев

Американският президент Барак Обама подписа в сряда нов закон, който ще позволи на хомосексуланите военнослужещи да не крият ориентацията си за първи път в историята на американската армия, предаде АП. Президентът призова тези, които са били уволнени поради тази причина от армията, да се завърнат в редиците й.

Новият закон прекратява 17-годишната политика на дискриминация, известна като "не казвай, не питай", според която гей-мъжете и жените могат да служат в армията единствено ако не демонстрират сексуалната си ориентация.

От 1993 година насам под ударите на тази политика са попаднали 13 500 военнослужещи които са били уволнени от армията.

Според Обама новият закон ще започне да действа ефективно до месеци. Президентът заяви, че промяната няма да навреди на боеспособността на въоръжените сили в страната.

С отмяната на старата политика Обама изпълнява едно от важните си предизборни обещания. Подписването му е една то трите победи за американския президент в последно време наред с издействания компромис с републиканците по данъчните закони и ратифицирането от Сената на договора с Русия за ядрено разоръжаване СТАРТ-2.

Водещи

Най-четени