Обама поиска от Пентагона и самолети за удар срещу Сирия 06.09 | 11:10

Американският президент настоява да се разшири списъкът с потенциалните цели

От Антония Михайлова

Президентът на САЩ Барак Обама, който сега се намира в Санкт Петербург на форума Г-20, докато Конгресът решава въпроса за възможността за нанасяне на удар по Сирия, изпрати до Пентагона изискване да разшири списъка с потенциалните цели в тази близкоизточна страна, пише в. The New York Times.

Става дума за увеличаване на списъка от 50 обекта на територията на Сирия, които са определени от френските съюзници на американците още когато миналата събота Обама се обърна към Конгреса с молба да одобри плана му по намеса в сирийския конфликт.

Освен това администрацията за първи път заговори за използването на американски и френски самолети за удари по Сирия. По-рано се предвиждаше само изстрелване от корабите, базирани в Средиземно море, на многоцелеви крилати ракети Тomahawk.

Цел на бомбените удари няма да са складове с химическо оръжие, тъй като това вещае потенциална катастрофа, а разположението на воинските части на Башар Асад, занимаващи се със съхранение и подготовка на химическо оръжие, както и щабквартирата на командването.

Както заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете в САЩ Мартин Дъмпси, сред другите цели за бомбардировки е оборудване, което сирийските власти използват за защита на химическото оръжие, включително бази на ПВО и ракети с далечен обсег на действие.

В Пентагона планират, че основната част на американската операция в Сирия както преди ще се състои в изстрелването на крилати ракети от един или два от четирите разрушителя в Средиземно море. На всеки кораб се намират около 30 крилати ракети Тomahawk. В командването готвят и варианти, включващи атака от американски и френски бомбардировачи, съобщи The Wall Street Journal.

Бомбардировачите ще нанасят удари, ако първата атака с ракети не унищожи набелязаните цели. Сред вариантите за самолети, които може да се приложат в сирийската операция, са B-52, които могат да превозват на борда си крилати ракети, базираните в Катар стратегически бомбардировачи B-1 и самолети B-2, чиято база се намира в щата Мисури.

Конгресмените отговарят на 11 септември

Разпореждането на Обама постъпи в Пентагона във времето, когато Конгресът на САЩ изучава въпроса за възможността за нанасяне на удар по Сирия. В сряда членовете на Комисията по международните въпроси в Сената на САЩ гласуваше текста на резолюцията, санкционираща прилагането на военна сила срещу Сирия.

Както съобщава Reuters, сенаторите ще вземат окончателно решение за военна намеса в сирийския конфликт на 11 септември.

Високопоставени чиновници осъзнават, че за да спечелят и получат одобрението на Конгреса, е необходимо да наложат ограничение на военната намеса в Сирия и да разширят списъка с целите.

Но в администрацията са обезпокоени, че нееднократните твърдения на шефа на Обединения комитет на началник-щабовете в САЩ Мартин Дъмпси, че американска интервенция в Сирия едва ли ще има решаващо влияние върху гражданската война в страната, може да повлияят на членовете на Конгреса.

Обама отново иска да се обърне към нацията

Източник в администрацията на президента заявил за NYT, че се задават възможни удари по Сирия. На 31 август президентът вече се обърна към съотечествениците си, като обяви публично, че е готов да вземе решение за бомбардиране на Сирия, ако тази крачка се одобри от Конгреса.

Може да се предположи, че ново обръщение на Обама едва ли ще бъде подкрепено от американците, тъй като запитвания до общественото мнение свидетелстват, че повечето граждани на САЩ са против военна операция в Сирия. Според последното изследване 48% от американците не подкрепят идеята за нанасяне на ракетно-бомбени удари по Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.

За прилагането на военна сила срещу Сирия са се обявили 29% от респондентите. Още 23% от американците признават, че не знаят отговора на въпроса необходимо ли е да се провежда операция срещу близкоизточната страна. Според 74% удар по Сирия по-скоро ще доведе до взривяване на негативното отношение към САЩ и техните съюзници в региона. 61% от американците са уверени в това, че възможна сирийска кампания ще се обърне в нови дългосрочни ангажименти за въоръжените сили на САЩ.

В ефективността от бомбени удари като средство за предотвратяване на нови химически атаки вярват 33% от участниците в допитването. 51% са заявили, че военна операция срещу Сирия няма да постигне целите, които си е поставила. Освен това стана ясно, че американците не разбират своя президент по този въпрос – 48% от респондентите заявили, че Обама не е обяснил ясно защо САЩ следва да провеждат военна операция срещу Сирия.

Водещи

Най-четени