Обама предвиди оцеляване на еврозоната 31.07 | 12:28

Според американския президент дълговата криза в Европа "повлича" и САЩ

От Андриян Георгиев

Американският президент Барак Обама предупреди в понеделник, че американската икономика ще продължи да бъде изправена пред "насрещни ветрове" в следващите няколко месеца. Най-сериозното предизвикателство за Обама е дълговата криза в Европа, като все пак според него еврозоната и еврото ще останат непокътнати.

"Не смятам, че в крайна сметка европейците ще позволят еврото да потъне, но те ще трябва да предприемат някои решителни стъпки", каза Барак Обама по време на среща за набирането на средства за предизборната си кампания в Ню Йорк.

"Изразходвам огромна част от времето си, опитвайки се да работя с тях (европейците – бел. ред.), както и Тим Гайтнер (финансовият министър на САЩ – бел. ред.) също се опитва да работи с тях", каза Обама, цитиран от Reuters. "Колкото по-скоро европейците предприемат решителни действия, толкова по-добре ще бъдем и ние."

Преизбирането на Обама за президент е застрашено от високата безработица в страната и колебливата икономика, която почувства кризисните вълни от задълбочаващата се европейска дългова криза, коментира Reuters.

"Сега икономиката все още изправя достатъчно много хора пред сериозни затруднения, така че това ще бъдат едни оспорвани избори за президент", заяви Обама. Социологическите проучвания на нагласите сред американците показват, че в навечерието на изборите, които ще се състоят на 6 ноември, битката между Обама и неговия републикански опонент Мит Ромни ще е много оспорвана.

Икономическият растеж на САЩ се забави през второто тримесечие до 1,5% на годишна база, най-слабият резултат за последната година, сочат данни, оповестени от Министерството на търговията.

"Ще имаме затруднения през следващите няколко месеца", каза Обама. "Европа все още е предизвикателство". 

Най-четени