Обама с историческа първа визита на американски президент в Хирошима 10.05 | 18:35

Японци, оцелели от атобните бомби на САЩ, очакват извинение от Белия дом

От iNews.bg

Барак Обама ще бъде първият американски президент, посетил мястото на една от взривените по заповед на Вашингтон атомни бомби в японския град Хирошима в края на Втората световна война. Това ще стане по време на визита на държавния глава Япония на 27 май, гласи съобщение от Белия дом, цитирано от AFP.

"Президентът ще направи историческо посещение в Хирошима с премиера Шиндзо Абе, за да подчертае своя постоянен ангажимент в преследване на мира и сигурността в свят без ядрени оръжия", каза говорителят на президента Джош Ърнест.

Когато американският президент Барак Обама посети Хирошима по-късно през месеца, някои от оцелелите от първата в света атака с атомна бомба се надяват той официално да признае причинените на Япония от Америка опустошения и страдания след употребата на ядрено оръжие в края на Втората световна война. Това предаде радио Voice of America, цитирано от Фокус.

Визитата ще помогне на Обама да прокара някои важни политически инициативи, като предотвратяване на разпространението на оръжия за масово унищожение и упражняването на силен международен натиск над Северна Корея, за да прекрати ядрената си програма.

Но за някои оцелели, това е надежда за официално извинение. От Белия дом показаха, че такова не се планира, коментира американското радио.

 

На 6 август 1954 г. американски самолет хвърли атомна бомба срещу Хирошима. Това е първият случая на използване на атомно оръжие в историята на цивилизацията ни. Смята се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души. На 9 август САЩ хвърлиха атомна бомба и срещу японския град Нагазаки, където пък загинаха 60 000-80 000.

Водещи

Най-четени