Обвинение за двама българи в Ню Йорк, крали от дебитни карти 17.11 | 08:14

Стаматов и Иванов са били арестувани през май в момент, когато са вземали инсталираните устройства

От Кремена Бедерева

Прокуратурата в Манхатън предяви към двама българи обвинение в 81 точки за кражба на близо 300 хиляди долара от близо 1500 дебитни карти, пише в. "Ню Йорк пост", цитиран от БТА.

Шофьорът на лимузина Димитър Стаматов, на 28 години, и механикът Йордан Иванов, на 24 години - и двамата законно пребиваващи в Канада - са направили през тази година няколко "ваканционни пътувания" до Ню Йорк.

Това обявиха прокурорите, прочитайки пред Върховния съд в Манхатън обвинителния акт срещу двамата. Те заставали пред банкомат, сякаш са клиенти, и прикрепвали миниатюрни камери и т. нар. скиминг устройства, предназначени за източване на данни от дебитни карти. Прикрепените уреди били с цвета на банкомата, за да не се забелязват.

Престъпниците изчаквали няколко часа и прибирали устройствата си. После изпращали събраната информация на свой съучастник, който кодирал празни дебитни карти и извършвал тегления в брой в щатите Аризона и Илинойс и на различни места в Канада. Кражбите са извършени на банкомати в четири клона на банката "Чейз" в района на "Юниън скуеър" и "Астор плейс" в Манхатън.

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс отправи съвет към съгражданите си да внимават, когато ползват банкомати. "Оглеждайте машините за елементи, които са необичайни или за несъвършенства, особено в областта на цепката, в която вкарвате своята карта", казва прокурорът, цитиран от "Ню Йорк пост".

Вестникът добавя, че Стаматов и Иванов са били арестувани през май в момент, когато са вземали инсталираните устройства и са се качвали в автомобил. Смята се, че братът на Иванов е в схемата, но той не е заловен. Обвиняемите не са се признали за виновни, като за излизането им от затвора до процеса е определена гаранция от 500 хиляди долара.

Водещи

Най-четени