Обвиниха кмета на хърватската столица в злоупотреба с власт и корупция за милиони 11.12 | 16:38

Милан Бандич, който управлява Загреб почти непрекъснато от 2000 г., се смята, че е един от най-влиятелните политици в страната

От iNews.bg

Влиятелният кмет на хърватската столица Загреб, както и 15 други души, са обвинени в злоупотреба с власт и корупция, които са стрували на бюджета на страната на града близо 3 млн. евро.

Милан Бандич и други обвинени, сред които и някои от най-близките му съюзници, както и две компании са обвинени в "злоупотреба с власт, търговия с влияние, укриване на данъци и гранични такси, подправяне на официални документи и склоняване за даване на фалшиви показания", се казва в прокурорско изявление.

Обвиненията включват наемане на компания за извозване на боклук без обществена процедура, незаконно финансиране на провалената кампания за президент на Бандич от 2009 г., както и раздаване на постове на близки приятели на кмета.

Всичко това е струвало на държавния и градския бюджет повече от 26 млн. куни (3,4 млн. евро) според данните на прокуратурата. Престъпленията са извършени през периода 2006 г. и май 2014 г.

Сред другите обвинени са и ръководителят на холдинговата фирма, която ръководи компаниите собственост на града, както и шефовете на загребската компании за обществен транспорт ZET, за газ и отпадъци.

Бандич, който управлява Загреб почти непрекъснато от 2000 г., се смята, че е един от най-влиятелните политици в страната.

От октомври насам той е задържан и освобождаван два пъти във връзка с разследвания за корупция.

Бивш високопоставен член на Социалдемократическата партия 60-годишният Бандич беше изхвърлен, след като през 2009 г. реши да се кандидатира за президент като независим. На последните парламентарни избори в страната през ноември той беше избран за депутат.

 

 

Водещи