Обещания, но без ангажименти, на срещата Пендаровски-Макрон 13.11 | 10:59

Възможно е до май да има зелена светлина за старт на преговори, но не е гарантирано

От iNews.bg

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви след срещата си с френския му колега Еманюел Макрон, че е имало "открит и динамичен” разговор, но все още няма гаранции за дата от Париж. Макрон иска време за вътрешна реформа в ЕС, предаде БГНЕС.

Президентът Пендаровски изложил аргументите си на Макрон и изслушал неговите. Според Пендаровски, Франция вече е внесла неофициално предложение (вербално) към държавите-членки на ЕС за реформиране на методологията на преговорите за присъединяване – реформа, която Макрон изисква, преди да даде зелена светлина на Северна Македония и Албания.

"Очаква се през следващия месец или два да приключат коментарите от другите държави-членки, вероятно с изменения. По принцип той смята, че методологията трябва да бъде приета най-късно до март, заяви Стево Пендаровски след среща с френския държавен глава, цитиран от МИА.

Пендаровски каза още, че Макрон е заявил, че би могло да се очаква окончателно решение за започване на преговори през май на срещата на върха в Загреб, но не гарантира, че решението ще бъде положително.

Всички опции са отворени, като Макрон ясно казал на срещата, че забавянето е, защото ЕС се нуждае от повече време. В нито един момент обаче френският президент не споменал за по-нататъшни реформи, нито закона за прокуратурата като условие за започване на преговори.

Македонският президент настоял на срещата, че Северна Македония няма да приеме друга алтернатива на пълноправното членство в ЕС, с което Еманюел Макрон се съгласил.

"Той ми каза ясно, че никога не е било негово намерение да ни даде алтернатива на пълноправно членство, той просто иска да подобри процеса, за да не води само до бюрократични успехи и съществени провали”, каза Пендаровски.

Според него, за Северна Македония не представлява никакъв проблем промяната на методологията.

"Казах му, че независимо дали ще бъдем пълноправен член или ще ни откажете членство в ЕС – направете го свободно, нямаме интерес да сме член там без да имаме демокрация, заяви президентът Пендаровски след срещата.

Накрая президентът обяви, че Еманюел Макрон ще посети Северна Македония през първата половина на 2020 г.

Пендаровски се срещна с Макрон в кулоарите на Парижкия мирен форум, както и с руския министър на външните работи Сергей Лавров и австрийския канцлер Бригите Бирлайн. 

Водещи

Най-четени