Обещано: Никакви US войници в Сирия и Ирак, ако Клинтън стане президент 08.09 | 17:17

Кандидатката на демократите призна и като лична грешка войната на САЩ срещу Садам Хюсейн

От iNews.bg

Кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън призна за грешка, вкюлчително и с нейно участие, военната офанзива на САЩ в Ирак по времето на президента Джордж Буш. Освен това тя обеща, че ако бъде избрана за президент, няма да изпраща американски сухопътни войски в Ирак и Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Тя изложи политиката си по редица външнополитически въпроси и по сигурността, отговаряйки на въпроси на ветерани в пряко предаване по телевизионния канал MSNBC.

"Ние трябва да победим "Ислямска държава", това е главната ми цел в борбата с тероризма", каза тя. Според бившия държавен секретар САЩ трябва да продължат да подкрепят там местните сили, включително и кюрдите, които се сражават с джихадистите. "Можем да победим ИД и без да изпращаме наши войски", категорична е тя.

Клинтън повтори известната си позиция, че решението на САЩ да започнат военната си намеса в Ирак е било погрешно, като призна за "лична грешка", както и това, че е подкрепила делегирането на пълномощия на бившия президент Джордж Буш да започне тази война. Тя призова "да се учим от грешките си, за да не се случват повече такива неща".

Ексдържавният секретар отново увери, че не е получавала и не е изпращала от личния си имейл писма с гриф "съвършено секретно", докато е заемала този пост. Тя обаче призна, че е било грешка да използва личния си имейл за работна кореспонденция. Бившата първа дама обаче добави, че няма никакви доказателства хакери да са прониквали в сървъра на нейната електронна поща.

Във втората част на същото телевизионно предаване участва и нейният главен съперник в битката за Белия дом - републиканският кандидат Доналд Тръмп. Двамата обаче не се засякоха пряко в ефира.

Водещи

Най-четени