Обиските в „Мосак Фонсека“ отнеха над 27 часа 14.04 | 10:42

Адвокатите съхранявали документи в стотици облачни сървъри, но почти нищо на хартия

От iNews.bg

Обиските в централния офис на "Мосак Фонсека", които започнаха във вторник срещу сряда през нощта българско време, са продължили чак до днес сутринта. Така служителите на панамската прокуратура, службата за борба с организираната престъпност и специалният отдел за противодействие на прането на пари и финансирането на терористични организации прекараха в сградата на адвокатската кантора над 27 часа.

Според прокурор Хавиер Карабальо, под чието ръководство се извършват обиските, благодарение на продължилата над денонощие работи са били намерени и иззети голямо количество важни за разследването документи. Установено е било също, че "Мосак Фонсега" съхраняват данни на стотици облачни сървъри, докато в същото време почти липсва документация на хартиен носител.

По-рано главният прокурор на Панама Кения Поросел отбеляза, че в страната укриването на данъци на практика не представлява нарушение на законите. Въпреки това обаче при обиските и разследването могат да бъдат установени други престъпления, казва тя. Освен това с панамската прокуратура вече са се свързали техни колеги от редица държави в региона, включително Венецуела, Перу, Салвадор и др. Засега обаче официални заявки за помощ или предоставяне на информация не са постъпвали, отбелязва Поросел.

Водещи

Най-четени