Образът на убития лъв Сесил светна на Емпайър стейт билдин 02.08 | 13:03

Целта на инициативата е да покаже ясно от какво ще се лиши светът, ако защитени видове изчезнат

От iNews.bg

На една от стените на най-известния небостъргач в Ню Йорк - 102-етажния Емпайър стейт билдинг, заблестяха проекции на изображения на животни, застрашени от изчезване.

Акцията – първата по рода си, е организирана от природозащитниците, за да привлекат внимание и привърженици в борбата за опазване на изчезващите видове.

Динамични "светлинни картини" - на снежен барс, редки видове маймуни, скатове, птици, змии и морски животни, се сменят под музиката на композитора Джей Ралф на площ с размери 115 на 57 метра (общо 36 етажа). Образът на лъва Сесил, убит от американски зъболекар в Зимбабве, е сред показаните животни и дори сянката на Кинг Конг, катерещ се по фасадата на сградата. Изображенията се създават с помощта на 40 мощни прожектора, монтирани на покрива на съседните здания.

Сеансът продължава осем минути и се повтаря на четвърт час от 21 часа до полунощ. Идеята за акцията е на режисьора и директор на американската природозащитна организация Oceanic Preservation Society) Луис Сайхойос и на ръководителя на специализираната в осветяване на здания калифорнийска компания Обскюра дижитал (Obscura Digital) Тревис Трелкел.

Целта на инициативата е да покаже ясно от какво ще се лиши светът, ако тези животни изчезнат.

 

Емпайър стейт билдинг е избран заради световната му известност. Но за да получат от властите на най-големия американски мегаполис разрешение за провеждане на акцията, на организаторите са били нужни три години. Общата стойност на мероприятието е близо 1 милион долара, като средствата са набрани предимно от благотворителни фондове.

Водещи

Най-четени