Обстрел възпламени единствената електростанция в Ивицата Газа 29.07 | 13:27

Поради бойните действия техническият персонал не може да се евакуира

От Антония Михайлова

Единствената електростанция в Ивицата Газа спря работа, след като израелски обстрел доведе до пожар в резервоарите за гориво, и може да поднови работа не по-рано от три дни, съобщава РИА Новости, като цитира представител на местната енергокомпания.

Станцията осигурява около една пета от електричеството на 1,7-те милиона жители на анклава. Останалото палестинците получават от съседните Израел и Египет, които също съкратиха доставките от началото на военните действия преди три седмици.

"Станцията спря напълно. Там остана технически персонал. Поради бойните действия те не могат да се евакуират. Помолихме Червения кръст за помощ", заявил енергетикът.

По думите му ремонтът на съоръжението ще отнеме минимум три дни. "Остава проблем горивото, което сега се унищожава от пожар", казал той. От работата на станцията на първо място зависят болниците и обектите на гражданската инфраструктура, включително помпите и очистителните съоръжения.

От началото на операцията станцията денонощно генерира около 50 мегавата. Още приблизително толкова Ивицата Газа получава от Израел – вместо "довоенните" 120 мегавата. Още 20-24 мегавата постъпват от Египет.

След като вчера загуби десет войници, израелската армия се отказа от плановете за свиване на операцията и възобнови масираните бомбардировки на Ивицата Газа, където за една нощ загинаха около 30 палестинци.

От 7 юли Израел провежда военна операция в Ивицата Газа срещу управляващото ислямско движение "Хамас" и съюзните му групировки от палестински бунтовници. В нощта на 18 юли, след десет дни бомбардировки от въздуха и обстрел от море, в анклава влязоха израелска пехота и танкове. За 20 дни са загинали над хиляда палестинци, а от израелска страна – около 40 войници и офицери, както и трима мирни граждани.

Водещи

Най-четени