Обстрелваха с ракети летището в Диарбекир 28.08 | 09:27

Четири ракети са били изстреляни по полицейски контролен пункт пред ВИП салона

От iNews.bg

Предполагаеми кюрдски екстремисти обстреляха с ракети летището на големия турски град Диарбекир, принуждавайки пътниците и персонала да потърсят убежище, предаде Ройтерс. Няма жертви и графикът на полетите не е нарушен, заяви губернаторът на Диарбекир Хюсеин Аксой, цитиран от телевизия Ен Ти Ви.

Четири ракети са били изстреляни по полицейски контролен пункт пред ВИП салона. Пътниците и персонала са били прибрани в сградата на терминала, за да се гарантира сигурността им, съобщава агенция Доган.

Диарбекир е главният град в Югоизточна Турция, където живее голямо кюрдско малцинство. Кюрдски екстремисти се борят срещу властта от три десетилетия. Нападението беше извършено дни след началото на турската военна офанзива в Сирия, целяща да отблъсне Ислямска държава и да попречи на кюрдските бойци да завземат територии, отбелязва Ройтерс.

Същевременно турски войник беше убит, а трима други бяха ранени след ракетен обстрел срещу турски танк близо до сирийския град Джараблус, предадоха Ройтерс и АФП.

Според турски военни източници, цитирани от Ройтерс, ракетата е изстреляна от сирийска територия, контролирана от кюрдските милиции "Сили за защита на народа" (СЗН).

Турски медии, цитирани от АФП, съобщават са ракетна стрелба срещу два турски танка, участващи в турската офанзива в Северна Сирия.

В сряда Джараблус беше отнет от контрола на джихадистите от "Ислямска държава" от подкрепяните от Анкара бунтовници и от турската армия.

Според агенция Доган и телевизия Ен Ти Ви ракетите са изстреляни от зона, където са активни кюрдските милиции в Сирия.

Източник: БТА

Водещи

Най-четени