Обтегнати отношения между Русия и Естония, България взе страна 18.09 | 17:20

Външният министър апелира за освобождаването на отвлечен естонски полицай

От Теодора Кокаланова

Руските власти трябва да освободят незабавно отвлечения естонски служител. Към това призова външният ни министър Даниел Митов. "Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември 2014 г. от руските служби за сигурност естонски полицейски служител г-н Естон Кохвер", смята министърът. 

По думите му инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право от страна на Руската федерация. "Призоваваме Руската федерация за незабавно освобождаване на г-н Кохвер и осигуряване неговото завръщане в Естония", апелира Митов. 

Скандалът между Русия и Естония заради задържания офицер предизвика допълнително напрежение в отношенията между балтийската държава и Русия. Естонските власти твърдят, че въоръжени руснаци са отвлекли офицер, Русия пък го обвинява в шпионаж. 

Офицерът от естонските служби за сигурност Естон Кохвер е задържан в петък (5 септември) сутринта - това е единственият факт, по който версиите на двете държави не се разминават. Според пресцентъра на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) Кохвер е бил задържан в Псковска област, на границата с Естония. От него са били иззети пистолет "Таурус" с патрони, 5000 евро, апаратура за тайно аудиозаписване, както и материали за разузнавателни задачи.

Версията на естонските власти обаче е съвсем различна. Според тях той е отвлечен. Органите на реда смятат, че в петък сутринта неизвестни лица, навлезли от територията на Русия на територията на Естония, близо до граничния пункт Лухамаа, са хванали полицейския служител Кохвер, който изпълнявал служебните си задължения. Използвайки сила и заплашвайки го с оръжие, те го извели в Русия.

Според Естония Естон Кохвер се е занимавал с разследване на контрабанда по следи, водещи от територията на Русия в Естония, а след това обратно на територията на Русия. Естонските правоохранителни органи са възбудили наказателно дело за лишаване от свобода и незаконно преминаване на временната контролна линия (както в Естония се нарича държавната граница с Русия).

Естонският министър на външните работи Урмас Пает заяви, че Кохвер е отведен от Псковска олласт в Москва и че досега естонски официални лица не са могли да се свържат с него. Московският съд пък постанови "задържане под стража" за два месеца на служителя от полицията сигурност на Естония Естон Кохвер. Той е обвинен в шпионаж и ако бъде осъден може да получи от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

Водещи

Най-четени