Огнен ад: Евакуират хотели и къщи в Гърция 24.07 | 16:59

Бушуват няколко големи пожара, 53 са лумнали за денонощие

От iNews

яколко големи пожара бушуват в Гърция, а горещата вълна, която започна в събота, увеличи опасността от нови пожари, съобщава в. "Катимерини".

През 24-часовия период до събота следобед са възникнали 53 горски пожара. Най-обширният и опасен е този в Дадия, област Тракия, близо до границата с Турция, който започна в четвъртък. Противопожарната служба се бори и с пожари в курорта Ватера, в южната част на остров Лесбос, в югозападната част на Пелопонес и в планински район в област Западна Македония, близо до град Гревена. Друг пожар, близо до северозападния град Превеза, в областта Епир, беше частично овладян в събота следобед, след като доближи опасно близо къщи в едно от селата в района.

На остров Лесбос пожарът е достигнал до плажа Ватера, а втори фронт се движи към село Вриса, съобщиха властите. Запалили са се няколко къщи и други обекти. Трети фронт бушува в гориста местност към село Ставрос, което не е било застрашено в събота вечер, предаде БТА. В района работят над 80 пожарникари с 20 пожарни коли, подпомагани от цивилни доброволци, армейски части и цистерни с вода. 

Полицията съобщи, че е помогнала за евакуацията на над 450 души от два хотела и 92 къщи.

Държавната телевизия ERT съобщи, че евакуирано заради бушуващ пожар е било и село Хрисокелария, в югозападната част на Пелопонес, а старите и немощни жители са били отведени в близко село. Пожарът там гори в планинска местност край евакуираното село, но се е разпространил и в равнината под него, опожарявайки посеви. С огъня се борят 115 пожарникари, 20 пожарни коли, а през деня - четири самолета и два хеликоптера.

В Западна Македония пожарът гори от сряда и застрашава националния парк Валия Калда.

Най-четени