Огнената стихия на Атон продължава 10.08 | 09:07

Урануполи не е пряко застрашен, но е обявено извънредно положение

От iNews.bg

Продължава огнената стихия в Света гора, заради която вчера беше евакуирано селището Урануполи, което по това време на годината кипи от живот.

Ситуацията в Урануполи вече не е тревожна, макар че се следи за възобновяване на потушени огнища, уточняват властите. Вчера градът е бил подминат от огнената стихия главно благодарение на промяната на посоката на вятъра, посочва в. "Етнос".

Край него обаче са изгорели между 12 и 15 хиляди декара гори и насаждения с маслини и лозя. Радио "Скай" уточнява, че въпреки отминалата пряка опасност в града и прилежащите райони е обявено извънредно положение, което остава в сила.

Основният проблем с огнената стихия в момента е в гористата част на Атон, в близост на сръбския Хилендарски манастир, където първоначално възникна пожарът в сряда следобед.

Става дума за фронт от 7 километра. За момента никой от общо 20-те манастира на полуострова не е застрашен, посочва в. "Навтемборики".

За потушаване на огъня работят близо 200 пожарникари със сериозно подкрепление от войските, както и самолети и хеликоптери.

Междувременно не стихва и големият пожар в Аркадия на полуостров Пелопонес. По първоначални оценки там вече са изпепелени 27 000 декара горска площ и обработваеми земи с маслинови дръвчета, пчели и добитък.

И днес остава висока опасността от пожари на Халкидическия полуостров, на част от полуостров Пелопонес, в широки райони в и около гръцката столица, както и по всички острови, предупреждават метеоролозите.

Водещи

Най-четени