Одрин съди България заради наводненията 05.02 | 17:51

Правителството на Турция подкрепя "юридическите им намерения"

От Христина Рафаилова

Жители на турската провинция Одрин ще съдят България за наводненията. Това стана ясно от думите на министъра на горите и водите Вейсел Ероглу. Той също така изрази пълната подкрепа на правителството за евентуалните юридически действия, които хората ще предприемат срещу страната ни. 

Хората, живеещи в близост до българската граница, бяха застигнати от водната стихия след покачването на реките Тунджа и Марица, пише Hurriyet Daily News.

Ероглу заяви, че прииждането на водата е довело дo евакуацията на две села. Голяма част от населените места са под вода. Причината за това било топенето на снега в България, който се отичал в язовирите. Съоръженията обаче не били построени така, че да поемат сериозно количество вода, като вината за това била на родното правителство. 

"Те са построили язовири, но за съжаление не са предвидили допълнителен обем, който да поеме водата при евентуални наводнения", каза министърът. 

Ерголу добави, че властите в южната ни съседка са посочвали проблема на София неведнъж. "Сега обаче нашите граждани изгубиха търпение", добави той. 

Министърът се оплака от бездействието на българската държава по съвместния проект за язовир "Тунджа", чиято цел е именно да забави скоростта на реката и да намали нивата й. 

"Това беше съвместен проект. Ние изпълнихме нашата част, но когато дойде време за двустранно споразумение, българското правителство не направи нищо", заяви Ероглу. 

Водещи

Най-четени