Окончателно – 7 г. затвор за Тимошенко 29.08 | 13:17

Висшият съд на Украйна отклони касационната жалба на бившия премиер

От Елена Коцева

Висшият съд на Украйна, специализиран по граждански и наказателни дела, отклони касационната жалба, подадена от адвокатите на бившия приемиер Юлия Тимошенко.

Така остава в сила произнесената присъда от 7 години затвор за Тимошенко по т.нар. "газово дело".

Присъдата на Печерския районен съд и решението на апелационния съд на Киев над Юлия Владимировна Тимошенко остава без изменение, а касационата жалба на адвоката Плахотнюк не се удовлетворява, се казва в решението на специализирания съд, прочетено от докладчика Александър Елжимов и цитирано от украински и руски медии.

Присъстващите в залата на съда украински депутати и представители на партията БЮТ освиркаха решението и скандираха "Позор!".

През октомври 2011 г. Печерският районен съд в Киев отсъди 7 години затвор за бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която е задължена да плати и близо 190 милиона долара. Съдът я намери за виновна по обвинение за превишаване на пълномощията при подписването на газовото споразумение с Русия през 2009 година.

Тимошенко подписа споразумението след редица срещи с Владимир Путин и след люта газова криза между двете страни. Недоразуменията между Русия и Украйна доведоха до спиране на доставките на газ, включително и към Европа и България и то в студените януарски дни веднага след празниците по посрещането на новата година.

Присъдата не спря протестите на съпартийците на Юлия Тимошенко, от една страна, а от друга - обостри отношението на официалните власти в Киев с Европейския съюз.

Според оценката на европейските представители присъдата на Тимошенко, както и целият процес, са политически мотивирани, въпреки че ръководството на Украйна в лицето на президента Виктор Янукович отрича това.

Обжалването във Висшия специализиран съд на Украйна на практика е последната възможна инстанция, където присъдата може да бъде отменена. Така решението от днес е окончателно.

Юлия Тимошенко от февруари месец тази година се намира в женския затвор в Харков. 

Водещи

Най-четени