Окончателно: Българско малцинство в Албания има! 14.10 | 10:37

Снощи парламентът в Тирана прие новия закон, в който бе включена и нашата диаспора

От iNews.bg

Българското малцинство в Албания вече е официално признато от властите в страната. След няколко месеца натиск от София, Брюксел, Страсбург и т.н., Тирана реално го включи в закона си за малцинствата. Преди няколко дни стана ясно, че българите са били добавени към проекта на новата нормативна уредба, а сега веече тя влиза в сила и официално.

Снощи на пленарно заседание албанският парламент гласува Закона за защита на националните малцинства в Албания, където в чл. 3.2 се казва: По смисъла на този закон национални малцинства в Република Албания са гръцкото, македонското, влашкото/арумънското, ромското, египетското, черногорското, босненското, сръбското и българското малцинство, съобщиха от ВМРО.

Във вторник представителите на управляващата Социалистическа партия и опозиционната Демократическа партия в правната комисия на албанския парламент приеха поправка в Проектозакона за защита на националните малцинства в Албания, като добавиха "българи" сред официално изброените малцинства. Това е кауза, по която българската държава работи от десетилетия, но особено активно през последните няколко години.

"Това е исторически ден. Българската общност се опитва да получи права от 104 години, като особено интензивно усилията бяха подновени през последните няколко години. Това показва, че можем да постигаме национални каузи, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос обедини премиера, евродепутати, правителство и Народно събрание. Благодарност и за усилията на българските организации в Албания и всички приятели на българската общност и на България в Република Албания. Не на последно място благодарност и към европейския подход на нашите приятели и колеги от албанския парламент. Отново се доказа, че европейската интеграция е единственият начин за решаване на исторически проблеми в нашия регион и допринася за това, тъмните сенки от миналото да избледнеят", коментира Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в ЕНП.

"Признаването на българското малцинство в Албания е сериозен успех – нашите сънародници категорично не трябва да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски. Общата позиция на българските евродепутати е силен призив, който беше чут от албанските власти. Очаквам новият закон за малцинствата да гарантира правата на българите в Албания в съответствие с международните стандарти и препоръките на ЕС", заяви Сергей Станишев, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

"Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите. Спазвайки европейските препоръки, Албания показва, че има желанието и волята да работи активно за бъдещо членство", каза евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Групата на Алианса на Либералите и Демократите в Европа и особено делегацията на Движението за права и свободи в нея последователно работи в защита на правата на малцинствените групи в Европа. Това е с още по-голямо основание така, когато става въпрос за зачитането на права и свободи на наши сънародници. Ето защо целенасочената подкрепа по отношение на инициативата за признаване на българското малцинство в Албания е от особено значение за нас", отбеляза Филиз Хюсменова, ръководител на Делегацията на българските представители в Групата на Алианса на Либералите и Демократите в Европа в ЕП.

Водещи

Най-четени