Окончателно: Капитанът на "Коста Конкордия" ще лежи 16 години в затвор 13.05 | 11:41

Франческо Скетино осъден за непредумишлено убийство на 32-ма пътници и екипаж

От iNews.bg

Италианският Касационен съд постанови окончателно решение, потвърждаващо присъдата от 16 години затвор на капитана на круизния кораб "Коста Конкордия" Франческо Скетино. Той бе признат за виновен за корабокрушението през 2012 г., при което загинаха 32-ма пътници и екипаж, предадоха световните агенции.

Касационният съд потвърди присъдите, издадени от първоинстанционен съд през 2015 г. и апелативен съд от по-ниска инстанция през 2016 г.

Скетино беше признат за виновен в непредумишлено убийство, причиняване на множество наранявания, изоставяне на кораб и други престъпления.

С това решение приключва процесът на обжалване и се проправя пътя към изтърпяване на присъдата. Съдът отхвърли твърдението на Скетино, че други носят вината за корабокрушението.

На 13 януари 2012 г. корабът "Коста Конкордия" с 4229 души на борда, управляван от Скетино, напусна определения си маршрут и беше насочен близо до италианския остров Джилио, където се удари в скали, в резултат на което получи пробойна в корпуса и се преобърна.

Водещи

Най-четени