Оланд, Меркел и Путин обезпокоени от напрежението в Украйна 23.08 | 16:58

От началото на конфликта през април 2014 г. са загинали над 9 500 души, смъртоносните сблъсъци продължават, въпреки 8-те примирия от есента на 2014г.

От iNews.bg

Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Владимир Путин изразиха днес в конферентен разговор безпокойството си от обстановката в Източна Украйна.

"Президентът … изрази загрижеността си от нарастването на напрежението през изминалите седмици и от растящия брой нарушения на примирието. Той подчерта, че ескалацията на насилието е риск за мирния процес”, гласи съобщение от Елисейския дворец, разпространено след разговора.

На свой ред прес-офисът на Кремъл предаде, че в разговора са обсъдени обстановката в Донбас и синхронизацията на политическите стъпки и мерки в сферата на сигурността.

"Подчертана бе важността на законодателното уреждане на постоянна основа на особения статут на Донбас, извършване на конституционна реформа и амнистия, организирането на местни избори. "Всички тези въпроси трябва да се съгласуват в Контактната група, където Киев има възможността да води пряк диалог с Донецк и Луганск", подчертаха в прес-службата на Кремъл. Оттам изтъкват, че в хода на разговора е "изразено безпокойството от съхраняващата се нестабилност по линия на съприкосновение на страните, от систематичните нарушения на примирието".

Вече две години Украйна е на ръба на конфликта между нейната армия и силите на проруските сепаратисти в източната част на страната. От началото на конфликта през април 2014 година са загинали над 9 500 души и смъртоносните сблъсъци продължават, независимо от 8-те примирия от есента на 2014 година.

Водещи

Най-четени