Оланд настоява за ясна посока за еврото 20.07 | 13:04

Френският президент почете и един от архитектите на единната валута – Жак Делор

От Ралица Илиева

Франция ще подкрепи една ''по-силна организация'', която да застане зад еврото, водена от най-напредналите държави, съобщи френският президент Франсоа Оланд в интервю.

Той отбеляза и 90-тия юбилей на предходния президент на Европейската комисия Жак Делор. Френският политик е бивш икономически и финансов министър на Франция, и е смятан за един от архитектите на еврото като обща валута.

''Аз предложих да се възприеме идеята на Жак Делор относно евро правителството, като се създаде допълнителен бюджет, както и парламент, които да осигурят демократичния контрол, '' каза Оланд.

Неговото предложение е било обвързано и с така наречената от редица анализатори ''пробойна в еврото''. Според подписаното споразумение в Масстрихт от 1992, страните с обща валута са задължени да спазват определени правила при заеми и харчене на дефицити.

Гръцката криза е само индикатор на последователното влошаване на дефицитната ситуация в зоната, както и непрекъснатото натрупване на дълг след дълг. Като резултат, редица европейски институции и МВФ се намесиха и разработиха спасителни програми.

Според критиците главният проблем се корени в липсата на централизиран контрол над националните фискални политики, за които всяка страна яростно брани правото си на авономни решения.

Още през 2011 Делор е заявил, че предстоящата криза за еврото ще изиска страние членки или да приемат, че ще трябва да си взаимодействат по-добре или да прехвърлят повече от националните си правомощия на ЕС.

''Изборът на 19 страни да използваме една и съща валута е направен, защото е в интерес на всички. Няма правителство, което да е поело отговорността да излезе от зоната. Този избор изисква засилена организация, както и лидер, който ще определи каква точно ще бъде тя,'' заяви Оланд.

През 2011 в интервю за ЕурАктив, Делор обясни, че проблемите с еврото ще са резултат от това, че лидерите на ЕС не са взели под внимание доклада на Европейския икономически и валутен съюз, който е трябвало да послужи за основа на дейностите съпътстващи въвеждането на единната валута.

Водещи

Най-четени