Опасенията се сбъднаха, химическият завод край Хюстън гръмна 31.08 | 13:23

Две експлозии са се чули от предприятието, възможно е да има и още

От iNews.bg

Опасенията, че нанесените щети от урагана "Харви" на химическия завод край Хюстън ще доведат до взривове в предприятието се сбъднаха. Само преди няколко часа от предприятието предупредиха, че ситуацията там е почти извън контрол и рискът това да се случи е огромен. Така се стигна и до момента, в който са настъпили две експлозии. "Около 2:00 часа местно време бяхме информирани от Центъра за спешни операции на окръг Харис за две експлозии и черен дим от завода на "Arkema Inc" в Кросби, Тексас", се казва в изявлението на дружеството, предаде БГНЕС.

По-рано днес компанията съобщи, че взрив в обекта е почти неминуем, тъй като заради наводненията в щата ключова охладителна система на завода не работи. Като предпазна мярка беше евакуирана зоната от 3 км около завода за органични пероксиди.

В своето изявление от компанията посочиха още, че тежките наводнения в района са причина да не работи основният източник на захранване в завода, както и два други допълнителни източника. Производството на завода има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.

"Органичните пероксиди са изключително леснозапалими и както се разбрахме с властите, най-добрият начин за действие е да оставим огъня сам да изгори", заявиха от "Arkema Inc". "Искаме местните жители да бъдат наясно, че продукцията се съхранява на няколко места в обекта и заплахата от вторични експлозии остава", посочиха още от компанията. И настояха гражданите да не влизат в периметъра на евакуираната зона, освен ако нямат разрешение от властите.

Водещи

Най-четени