Опасност от още вторични трусове във Вранча 28.12 | 15:08

Рано сутринта имало афтършок, обясни дежурният сеизмолог при БАН

От iNews.bg

Час и малко след полунощ миналата нощ беше усетено силно земетресение с магнтуд 5.6 по Рихтер във Вранча. Заради сериозното раздрусване и по-слабите вторични трусове в Румъния хората от цяла Северозападна България са силно притеснени. Изглежда няма да се успокоят скоро, защото според експертите са възможни още трусове в района.

"В 05:01 часа е имало афтършок след земетресението в Румъния. Възможно е да има и други вторични трусове. Земетресението е усетено в крайдунавската част на страната, в населените места в Северна България и предимно от будните хора", съобщи дежурният сеизмолог при БАН доц. д-р Ирена Александрова за "Фокус".

Припомняме, че силното земетресение в Румъния от тази нощ беше с епицентър край град Фокшани, област Вранча. Намира се западно от района на Вранча, където в края на 70-те години имаше много разрушително земетресение.

Раздрусването станало в 01:20 часа миналата нощ, на 142 км северно от столицата Букурещ. Усетено било на много места в Северна България и особено силно по високите етажи - в Русе, Плевен, Разград.

Дълбочината на огнището е около 100 км и това е причината сеизмичните вълни да са се разпространили на сравнително големи разстояния. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е усетен в Румъния, България, Молдова и западната част на Турция.  

Водещи

Най-четени