Опозиционер: Сирия се разпада на части, ако Асад падне от власт 23.04 | 14:32

Саудитска Арабия и свързаните с нея сирийски партии нарочно провалят мирните преговори

От iNews.bg

Ако сирийският президент Башар Асад се оттегли от поста си, за което настояват редица западни държави и опозиционният Върховен комитет по преговорите, това ще означава, че страната ще бъде раздробена на части. И това ще стане благодарение на различните опозиционни групировки, които ще завземат определени територии. Това предупреждава Илиан Масад, генерален секретар на сирийската партия "Национална конференция”, която също е опозиционна.

"Въпросът с оттеглянето на Башар Асад беше обсъден и със специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура. Аз му обясних, че без него страната ще бъде разделена между враждуващите групировки”, разказва Масад пред ТАСС. Той отбелязва и че Башар Асад трябва да бъде признат от всички за президент, ако спечели изборите.

В същото време, според опозиционерът, Рияд и другата опозиционна група, която поддържа тесни връзки със Саудитска Арабия, буквално са излезли "на лов за Асад”. Именно заради това и Върховен комитет по преговорите всячески се опитва да саботира мирните преговори в Женева.

Водещи

Най-четени