Опозиция и управляващи в Турция обединени срещу опитите за преврат 24.07 | 20:29

Организираха съвместен митинг в Истанбул за защита на демокрацията

От iNews.bg

Хиляди поддръжници на основната опозиционна Народна републиканска партия и на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха на култовия истанбулски площад "Таксим", за да участват в демонстрация срещу опита за държавен преврат в Турция, съобщиха турските медии. За първи път поддръжници на кемалистката НРП и управляващата партия на президента Реджеп Ердоган, която е с ислямистки корени, участват в общ митинг, предаде БНР.

Опозиционната НРП призова за организирането на демонстрацията, като покани и управляващата ПСР да се присъедини. "Този опит за преврат ни показа още веднъж колко ценни за нас са демокрацията и свободите", каза преди началото на демонстрацията зам.-председателят на НРП Енгин Алтай.

Междувременно стана известно, че турският президент Реджеп Ердоган е поканил лидерите на управляващата партия и на две опозиционни формации за разговори утре в президентския дворец в Анкара. На срещата ще бъдат обсъдени опитът за преврат в Турция и мерките, взети от властите след пуча.

На срещата са поканени още турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу и председателят на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

Очаква се Ердоган да благодари на лидерите за тяхната единна позиция срещу опита за преврат и да изслуша какви са техните становища във връзка с борбата, която властите в момента водят срещу организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен, който властите обвиняват за основен организатор на неуспелия военен преврат.

 

 

Най-четени