Опозицията в Русия планира нови протестни акции 17.12 | 11:06

Дмитрий Медведев обеща разследване за евентуални изборни измами

От Филипа Тодева

Опозицията в Русия планира нови масови протести. Опозиционните партии призоваха хората да излязат през събота и неделя на митинг срещу изборните измами, след като премиерът Владимир Путин отхвърли искането на демонстрантите за повторно произвеждане на парламентарния вот, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Опозицията призова в други големи градове отново да има масови протести като тези миналия уикенд, когато десетки хиляди руснаци изразиха по улиците своето несъгласие с резултатите от изборите на 4 декември. Стана ясно, че в телефонен разговор с руския президент Дмитрий Медведев, американският президент Барак Обама е повдигнал въпроса за предполагаемите изборни измами. Обама изрази задоволство обещанието на Медведев за разследване, което да установи дали е имало нередности, и похвали руските власти за това, че позволяват провеждането на демонстрации.

Владимир Путин пък увери, че ще предприеме стъпки към либерализация и предложи за президентските избори през март във всички избирателни секции в Русия да бъдат поставени камери за наблюдение.

Водещи

Най-четени