Опозицията във Великобритания поиска предсрочни избори 24.05 | 15:39

Реакцията му дойде веднага след обявената от Мей дата на оставката й

От iNews.bg

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия - Джеръми Корбин заяви в петък, че Тереза Мей е права да подаде оставка като министър-председател и всеки, който я замени като лидер на Консервативната партия, трябва да свика предсрочни избори в страната, предаде БНР.

"Сега тя възприе това, което страната знае от месеци, а именно, че тя не може да управлява, нито пък нейната разделена и разпадаща се партия", посочи в специално изявление Корбин, след като по-рано днес Тереза Мей обяви, че на 7 юни ще се оттегли от премиерския и от лидерския пост на управляващата партия.

"Консервативната партия се провали напълно по въпроса за Брекзит и не е в състояние да подобри живота на хората или да се справи с най-належащите им нужди. Парламентът е блокиран и консерваторите не предлагат решения за другите големи предизвикателства, пред които е изправена нашата страна", посочи той и допълни:

"Който и да стане новият лидер на консерваторите, трябва да позволи на хората да решат бъдещето на нашата страната чрез незабавни общи избори".

От своя страна Първият министър на Шотландия Никола Стърджън посочи, че оставката на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей "няма да реши проблема с Брекзит, който създадоха торите (консерваторите)". Тя също призова за провеждане на общи парламентарни избори и настоя за втори референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз.

Никола Стърджън благодари на Тереза Мей за нейната премиерска служба въпреки "дълбоките разногласия" между тях двете, причинени от "ръководения от Мей процес на Брекзит и пренебрегването на интересите на Шотландия".

"Като се имат предвид настоящите обстоятелства, би било дълбоко погрешно, ако друг представител на Торите бъде поставена на "Даунинг стрийт" 10 без общи избори", отбеляза Стърджън, добавяйки, че подобен сценарий ще увеличи перспективата за Брекзит без сделка.

Водещи

Най-четени