Оправдаха Радован Караджич за геноцид в общини в Босна 28.06 | 19:35

Остава обаче най-тежкото обвинение - за геноцида в Сребреница

От Андриян Георгиев

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич бе оправдан днес (28 юни) от Международния трибунал по обвинението в геноцид в общини в Босна, но срещу него остава в сила обвинението в геноцид в Сребреница, съобщи AFP.

На днешното съдебно заседание южнокорейският съдия О-Гон Куон заяви, че съдебният състав е уважил отчасти искането на обвиняемия и го е оправдал по първия пункт от обвинителния акт, като е отхвърлил останалата част от искането му.

Срещу Караджич остава обвинението в геноцид в Сребреница и други девет обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна (1992-1995). През юли 1995 г. босненските сръбски сили избиха близо 8 000 босненски мюсюлмански мъже и момчета в Среберница, като това е най-голямото масово избиване на хора в Европа след Втората световна война, уточнява БТА.

Първото обвинение в обвинителния акт срещу Караджич бе за геноцид, извършен, според прокурорите, между март и декември 1992 г. чрез убийства, принудителни изселвания и сериозни посегателства срещу физическата цялост, целящи отстраняване на мюсюлманите и хърватите от Босна.

Доказателствените елементи, представени от обвинението, не достигат достатъчно равнище, позволяващо да се заключи, че физическите и психически страдания в общините са имали за цел смъртта на цялото или на част от населението, заявиха съдиите от трибунала.

Защитата поиска на съдебното заседание на 11 юни Радован Караджич да бъде оправдан по повдигнатите срещу него 11 обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Правилата на Международния трибунал предвиждат, че защитата може да поиска оправдаване на обвиняемия след  представянето на доказателствените елементи на обвинението. Обвинението приключи представянето на своите доказателства на 25 май. Защитата ще започне да представя доказателствата си на 16 октомври. 

Водещи

Най-четени