Орбан: Отивам си, ако унгарците изберат квотите 02.10 | 13:09

Дори и референдумът да е нелегитимен, парламентът ще реши кого да пуснем в Унгария, казва той

От iNews.bg

Унгарският премиер Виктор Орбан гласува на референдума за мигрантските квоти и заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите. "Да", каза той, отговаряйки на журналистически въпрос дали възнамерява да подаде оставка, ако победят гласовете "за" запазването на квотите за настаняване на бежанци в Унгария. По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете "против" бъдат повече от гласовете "за". Победата на гласовете "против" ще дадат достатъчна легитимност на действията на парламента и правителството, дори ако референдумът се окаже нелегитимен.

"Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят", заяви Орбан, предаде БГНЕС. "Ние ще направим това независимо дали референдумът бъде признат за легитимен. Има само едно условие: за победата е достатъчно гласовете "против” да бъдат дори с един повече от гласовете "за".

Днес в Унгария се провежда референдум за квотите на Евросъюза за приемането на мигранти. Гражданите трябва да отговорят на следния въпрос: "Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?".

Гласуването ще бъде признато за легитимно, ако избирателната активност е по-голяма от 50%. По данни на социологическите анкети, почти 70% от гражданите ще гласуват срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

Водещи