Орешарски ще се срещне с близките на загиналите при атентата в Сарафово 19.05 | 10:34

Премиерът замина на официална визита в Израел

От Филипа Тодева

Министър-председателят Пламен Орешарски ще бъде на официално посещение в Държавата Израел в периода 19–21 май 2014 г. В понеделник премиерът Орешарски ще бъде в гр. Тел Авив. Той ще посети Israel Aerospace Industries, ще разговаря със семействата на жертвите на терористичния атентат в Сарафово и ще открие Българо-израелски бизнес форум.

Същия ден министър-председателят ще се срещне с Българската еврейска общност в Израел, както и с министъра на енергетиката и водите на Израел Силван Шалом.

Във вторник, в гр. Ерусалим премиерът Орешарски ще участва в работна среща, организирана от Israel Council of Foreign Relations и World Jewish Congress. След това той ще разговаря с лидера на опозицията и председател на Партията на труда Ицхак Херцог и ще посети Мемориала "Яд Вашем".

По-късно същия ден премиерът ще се срещне със заместник министър-председателя и министър на външните работи на Израел Авигдор Либерман и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщейн.

През втория ден от посещението си в Израел премиерът Пламен Орешарски ще се срещне и с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, с Негово Светейшество Теофил III, ще посети Стария град и ще бъде на поклонение на Божи гроб.

В сряда министър-председателят Орешарски ще проведе среща с президента на Израел Шимон Перес. Същия ден премиерът ще направи официално посещение и в Палестинките територии, където ще разговаря с премиера Рами Хамдалла и с президента Махмуд Аббас.

В посещението ще участват министърът на външните работи Кристиан Вигенин, министърът на здравеопазването Таня Андреева, министърът на земеделието и храните Димитър Греков, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, както и представители на деловите среди.

Най-четени