Осем държави заедно спасяват хора в Арктика 13.05 | 14:00

Предстои тепърва да се разгърне обаче спорът за ресурсите

От Елена Коцева

Русия, Съединените щати и още 6 други държави се договориха координирано да извършват операции по издирване и спасяване на морски съдове и хора в Арктика.

Споразумение за това беше подписано на среща между представителите на държавите членове на Арктическия съюз.

В съвета влизат още Дания, Исландия, Канада, Норвегия, Финландия и Швеция.

В гренландския град Нук се проведе среща на външните министри на държавите. Освен това страните се договориха според т.нар. Нукска декларация да учредят в норвежкия град Тромс постоянен секретарият на Арктическия съюз, пише БиБиСи.

Анализатори отбелязват че споразумението, макар и малко, придвижва напред международното сътрудничество в областта на Арктика, където особено в последно време страните се надпреварват за ресурсите.

Преди няколко години Москва предяви претенции по отношение на голям сектор от Арктика, в който се предполага че може да бъдат открити около ¼ от всичките налични природни ресурси на Земята.

Всички страни от Арктическия съюз имат реално претенции към някакви територии.

Да работят в тази част на земното кълбо са заявили желанието си най-големите нефтени корпорации – от американската ExxonMobil до англо-холандската Royal Dutch Shell.

Британската BP и руската "Роснефт" вече подписаха контракт за обмен на акции с цел съвместна разработка на арктическия шелф, но сделката беше оспорена по съдебен път.

Водещи

Най-четени