Османски ще се учи и точка по въпроса! 08.12 | 18:25

Ердоган иска ислямът да се изучава в училище както физиката

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган се оплака от нападките, които получи, след като заяви, че уроците по Корана трябва да бъдат задължителни както занятията по физика.

Ердоган заяви, че както той, така и страната му, са подложени на множество критики от международните медии поради тази причина, както и заради мнението му, че равенството между мъжете и жените "противоречи на природата", а Америка е била открита от мюсюлманите преди Колумб.

Нещо повече, днес президентът заяви, че османският език ще се изучава и ще се преподава независимо дали турците го искат или не.

За Ердоган османският "не е нещо чуждо, а неостаряващ турски език". В отговор на онези, които питат дали с часовете по османски децата ще бъдат учени да четат надписи на надгробни камъни, Ердоган заяви, че в тези надгробни камъни лежи история, цивилизация. Османският турски език, официален език на Османската империя, е използвал арабската писменост, а лексиката му съдържа огромен брой арабски и персийски заемки, допълва БТА.

Водещи

Най-четени