Оспорват трона на Елизабет II заради изневяра в династията 03.12 | 20:00

ДНК-то на Ричард III оспорва легитимността на династията на Тюдорите

От Беатрис Николoва

Легитимността на Елизабет II е поставена под съмнение. Причината е ДНК анализ на тленните останки на крал Ричард III, открити под паркинг в град Лестър. Резултатите доказали изневяра, която  поставя под съмнение възкачването на престола на някои британски монарси, съобщава AFP.

"Открихме скъсване в генетичната верига", заяви на пресконференция в Лондон Кевин Скърър, заместник ректор на университета в Лестър, където бяха открити костите на Ричард III през 2012 г., като поясни, че под "скъсване" има предвид поява в родословното дърво на незаконно дете.

"Не знаем на какво ниво се намира скъсването и със сигурност не твърдим, че Нейно величество (кралица Елизабет II) не трябва да се намира на трона", побърза да обясни Скърър.

Резултатите на ДНК материала показват двама живи потомци на сестра му Ан от Йорк. За сметка на това не е възможно да се установи връзка по мъжка линия до Джон Гонт, първия херцог на Ланкастър и брат на прадядото на Ричард III. Оттук идва и подозрението за изневяра.

1446432

Изследователят, който разчел материала счита, че "скъсването" в ДНК-то поражда съмнения относно легитимността на Хенри IV, Хенри V, Хенри VI и цялата династия на Тюдорите, започваща с Хенри VII, Хенри VIII, Едуард VI, Мери I и Елизабет I. Това е прецедент в британската история, досега не е имало научни данни, които биха могли да оспорят средновековната линия на наследяване в монархията.

Ричард III е убит в битката край Босуърт през 1485 г. Дълго време гробът му е неизвестен, докато не е открит през 2012 г. Разкопките показват, че той е погребан набързо, вероятно защото градът тогава е в ръцете на привърженици на бъдещия крал Хенри VII.

Със смъртта на Ричард III свършва династията на Плантагенетите и на власт идват Тюдорите. Той е един от най-противоречивите крале в британската история. Шекспир го представя като тиранин, убил двама принцове. Други обаче твърдят, че той е очернян съзнателно, за да бъде затвърдена династията на Тюдорите.

Водещи

Най-четени