Осъдиха Брайвик на 21 г. затвор 24.08 | 11:40

Той уби 77 души и рани над 150 миналата година в Норвегия

От Кремена Бедерева

Норвежкият съд постанови, че масовият убиец Андерш Беринг Брайвик е здрав, като го осъди на 21 години затвор. Това е максималната присъда в страната, съобщава BBC.

Масовото убийство на остров Ютьоя и бомбения атентат в Осло станаха преди една година на 22 юли. Тогава бяха убити 77 души и над 150 бяха ранени.

Първо избухна бомба в правителствения квартал в столицата, поставена от екстремиста. В атентата загинаха осем души, а 98 получиха наранявания. След това Брайвик откри огън на остров Ютьоя, където имаше младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия, и уби 69 и рани 60 човека.

Убиецът сам се предаде на полицията и впоследствие призна за деянията си пред съда. Той обаче не се призна за виновен, заявявайки, че е действал в защита на норвежката културна идентичност, която по думите му е била заплашена от толерантността на властите към имигрантите.

Андерш Брайвик настоя, че е нормален и отказа да се признае за виновен, заявявайки, че атаките му са били необходими, за да спре "ислямизацията" на Норвегия.



Водещи

Най-четени