От Скопие: Много компани имат желание да строят жп линията до България 12.02 | 12:45

Към момента са приключени 54 % от строителните дейности в първа фаза

От iNews.bg

Не е малък броят на компаниите, които проявяват интерес към проекта за изграждане на първите две фази от железопътната линия към България.

Предквалификационната фаза за този проект е открита на 5 януари и приключва на 15 февруари в 10 часа сутринта. Тогава ще стане ясно колко компании са заявили интерес за участие в търга, който ще определи фирмата, която ще строи участъците Куманово-Беляковце и Беляковце-Крива Паланка. Това заяви в интервю за МИА директорът на предприятие Македонска железопътна инфраструктура Хари Локвенец, предаде БГНЕС.

Очакванията му са до края на февруари да има кратък списък с потенциалните изпълнители, последван от обявяване на търга и полеви работи в началото на втората половина на годината.

Според Локвенец, компаниите, които до момента са проявили интерес за участие в този проект, не са малко, което е изключително важно. Намерението е да бъде избрана най-добрата от възможно най-много компании и най-сетне да бъде приключен този проект и да се изгради връзка с Черно море, след което ще продължи реализацията с изграждането на връзката с Адриатическо море през западната част на Коридор № 8.

До момента са приключени 54 % от строителните дейности в първа фаза. Осигурено е финансирането и на двата етапа от изграждането на железопътната линия чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Осигурени са 68 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за втората част от проекта. По програма IPA 2 са осигурени грантови средства в размер на 60 млн. евро, които трябва да започнат да се харчат колкото е възможно по-скоро.

Що се отнася до сътрудничеството с Българските железници, в момента е създадена съвместна работна група на техническо ниво, но заради коронакризата все още не може да започне интензивна работа. Има двустранни контакти между директорите на железопътната инфраструктура на двете държави.

Водещи