От днес румънците могат да се трудят свободно в Норвегия 15.06 | 18:45

Осло премахна ограниченията на пазара на труда за гражданите на Румъния

От Диана Цветкова

От днес гражданите на северната ни съседка вече могат да работят легално в Норвегия, след като страната премахна ограниченията на пазара на труда за румънците.

Анонсът бе направен от румънското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

Ведомството приветства мярката, взета от правителството в Осло, като отбелязва, че тя отново потвърждава отличното ниво на отношенията между двете страни.

До възможността румънските граждани да се трудят свободно в северната държава се стигна, след като през март бе подписан меморандум за разбирателство за прилагането на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2009-2014 г.

В рамките на двата финансови механизма Норвегия ще предложи на Румъния безвъзмездна помощ в размер на 306 милиона евро за следващите две години.

По подобна програма кралство Норвегия ще предостави и на България 127 млн. евро по различни проекти до 2014 година Средствата трябва да се инвестират в области като общественото здравеопазване и зелена икономика, за откриване или възстановяване на културно наследство и за строителство на затвори.

Водещи