Отиде си Маргарет Тачър 08.04 | 14:57

Бившият премиер е починала от инсулт

От Ралица Стоянова

Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър е починала. Това съобщава говорителят ѝ Лорд Бел, цитиран от Reuters.

Първата жена министър-председател в историята на Великобритания е починала тази сутрин от инсулт.

"С голяма мъка Марк и Карол Тачър съобщиха, че майка им – баронеса Тачър, е починала вследствие на удар тази сутрин", заяви Бел. Той добави, че ново изявление ще бъде направено по-късно, съобщава още skynews.

Тачър боледуваше и беше приета в болница преди Коледа заради проблеми с пикочния мехур.

Маргарет Хилда Робертс Тачър е родена на 13 октомври 1925 г. в Грантъм, Англия. Тя е британски политик и първата жена министър-председател на Обединеното Кралство, пост, който тя държи от 1979 до 1990 г. Тя е член на Консервативната Партия и фигурант на политическата идеология, позната като Тачеризъм и приватизацията на индустриите, над които правителството има власт. Още преди да дойде на власт, тя бе наречена Желязната Лейди в пропаганда на Съвета, название, което й залепнало.

В международните отношения, Тачър поддържа "специална връзка” със САЩ и оформи тясна връзка с Роналд Рейгън. Тачър също така изпрати военноморския флот да превземе обратно Фолклендските острови от Аржентина във Фолклендската война.

Промените, които Тачър наложи в движение от идването й на власт до 1985 г. били дълбоки, променяйки много икономическата и културната картина в Британия. Тя успя да отреже силата на професионалните съюзи, да редуцира ролята на държавата в бизнеса, да намали ролята на фабричната индустрия в икономиката и да създаде по-предприемаческа култура и много други.

През 1992 г. Тачър се оттегля от активната политика. 87-годишната баронеса пише своята автобиография в два тома.

Миналата година тя отново влезе в новинарските емисии с първия биографичен филм за нея - "Желязната Лейди", като в нейния образ се въплъти Мерийл Стрийп.

Ето някои от мислите на "Желязната лейди".

Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките!

- - -

Всички мъже са слаби, а най-слаби от всички са джентълмените.

- - -

Всяка жена, разбираща проблемите, възникващи при управлението на дома, може да разбере проблемите, възникващи при управлението на страната.

Водещи

Най-четени