Отиде си авторът на най-смелите „Две хиляди думи“ от Пражката пролет 07.06 | 10:49

Светът се сбогува с Людвик Вацулик

От Филипа Тодева

Чешкият писател и бивш десидент Людвик Вацулик, прочут с манифеста си "Две хиляди думи" от Пражката пролет 1968 година, е починал на 88-годишна възраст.

"Две хиляди думи" е изключителен за времето си призиво-отворено писмо, в което бяха поискани оставките на онези, които злоупотребяваха с властта в бивша Чехословакия.

Изключителен и защото съдържа програма за демократизация на системата, без конфликт с комунистическата партия. Манифестът е предвиждане за съветската инвазия, която се случва само два месеца по-късно и слага край на надеждите за политически реформи.

Вацулик, подобно на своя съвременник и колега писател Милан Кундера, първоначало подкрепя комунистите, когато идват на власт през 1948 година. Но през 1967 година е изгонен от партията поради критичните си забележки пред конгреса на писателите.

Години по-късно Вацулик ще се присъедини към групата десиденти – автори на Манифеста за човешки права заедно с бъдещия президент Вацлав Хавел.

Човек на перото и словото, смел и свободомислещ, Вацулик ще бъде запомнен като борец за свобода и независимост, които са осмисляли живота му при всеки режим.

Най-четени