Отиде си испанската херцогиня Алба 20.11 | 13:36

88-годишната аристократка бе муза на Франсиско Гоя

От iNews.bg

Испанската най-известна аристократка херцогиня Алба е починала на 88-годишна възраст в Севиля, съобщава Telegraph.co.uk.

Кайетана Фиц-Джеймс Стюарт е била приета в болница в събота (15 ноември) с пневмония и съмнения за сърдечни проблеми. В последните дни е страдала и от стомашен вирус. Във вторник херцогинята се е прибрала в дома си при шестте си деца и 64-годишния си съпруг Алфонсо Диез. Там е прекарала и последните си часове.

Смъртта ѝ е била потвърдена от кмета на Севиля, където херцогинята живееше през последните няколко години. "Винаги имаше място в сърцето ѝ за Севиля, както и тя винаги ще е в сърцата ни", е заявил градоначалникът.

1438743Животът на херцогиня Алба е минал под знака на ексцентричното. Тя има 3 брака, като последният е с по-малкия от нея с 24 години сержант Диез.

"Кайетана" бе третата жена, предвождала семейството като херцогиня.

13-ата херцогиня Алба е била муза на Франсиско Гоя и се предполага, че е прототипът на шедьовъра му "Голата маха", а "Кайетана" разказа, че Пабло Пикасо я помолил да повторят позирането и картината, но консервативното ѝ семейство отказало.

Херцогинята е родена през 1926г. в Мадрид, тя обаче прекарва значителна част от детството си в Лондон. Баща ѝ е посланик, което ѝ дава възможност да вечеря с Уинстън Чърчил и да се срещне с принцеса Маргарет.

За първи път Алба се омъжва през 1947 г. Нейният избраник е Луис Мартинес де Ирухо, а самата церемония е била толкова пищна, че е конкурирала тази на британската принцеса Елизабет няколко месеца по-късно. Гостите на тържеството пък са били най-разнообразни и все знаменитости – Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Ив Сен Лоран.

Любопитна подробност за херцогинята е, че тя е притежател на най-дългия според Книгата на рекордите "Гинес" списък от титли на планетата. "Краткото" ѝ име е Мария дел Росарио Кайетана Алфонса Виктория Еухения Франсиска Фиц-Джеймс Стюарт и де Силва, а "дългото" име включва 46 титли. Тя е по няколко пъти херцогиня, графиня и маркиза.

Няма точни данни за оценките на богатството ѝ, но те се движат в широките рамки между 600 милиона и 3,8 милиарда евро. Преди три години тя го прехвърли на децата си, за да може да се омъжи като обикновен човек за последната си любов – третият ѝ съпруг.

Водещи

Най-четени