Откриха масов гроб в Мексико, в който вероятно са погребани изчезнали студенти 05.10 | 21:19

Жертвите са били дивашки заклани

От Христина Рафаилова

Органите на реда в Мексико откриха масов гроб в покрайнините на град Игуала. Откриването на мрачната находка породи опасения, че в него се намират 43 студенти, изчезнали по време на сблъсъците преди малко повече от седмица. Тогава гражданските протести прераснаха в сблъсъци с полицията. Шестима души бяха разстреляни по време на демонстрациите.

Губернаторът Ангел Агуире заяви, че жертвите, открити в грижа, са били заклани по дивашки начин, информира Guardian.

Държавният прокурор Инаки Бланко отказа да каже колко тела са открити и не пожела да уточни дали те са на изчезналите студенти. Федералната прокуратура и националната комисия по човешките права са изпратили свои екипи при масовия гроб.

"Би било безотговорно да си вадим изводи, преди да завърши разпознаването на останките", каза обвинителят.

Мястото е под обсада, като се охранява от над 100 войници, морски пехотинци и полицаи.

Бланко добави, че още 8 души са били арестувани след трагичните протести. Преди това бяха арестувани 22 служители на реда след сблъсъка с демонстриращите студенти. Част от новите арестанти принадлежат към организираната престъпност. Именно те са дали ключови показания, довели до откриването на масовия гроб.

В събота вечерта група от млади хора протестираха пред резиденцията на губернатора и хвърляха коктейли "Молотов". Причината за гнева им стана забраната да отидат до масовия гроб, за да видят дали откритите тела не принадлежат на изчезналите им приятели. 

Водещи

Най-четени