Откриха телата на 121 от загиналите в авиокатастрофата (ВИДЕО) 18.07 | 11:32

Малайзийският боинг летял по неизползван от други компании маршрут

От Антония Михайлова

Към 7:00 часа тази сутрин на мястото на катастрофата на малайзийския боинг в източната част на Донецка област са открити телата на 121 от загиналите в трагедията със самолета, съобщава Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

На борда на самолета Boeing 777-200, летял по маршрут от Амстердам да Куала Лумпур, е имало 298 души, от които 15-членен екипаж.

Самолетът изчезнал от радарите в 15:20 ч. в четвъртък, 17 юли. В 16:15 от службата за извънредни ситуации открили в местност между селата Расипное и Грабово в Донецка област горящи отломки от самолета. В 16:40 пожарът бил ликвидиран и започнало търсенето на тела на загинали.

В Киев твърдят, че издирвателните операции на мястото на падане на боинга се усложняват от присъствието на опълченци, които възпрепятстват работата на службата за извънредни ситуации. За изследване на причините за трагедията е създадена правителствена комисия.

По-рано американските спецслужби заявиха, че боингът е бил свален от ракета. Специалисти от САЩ са открили на радари топлинна следа до траекторията на полета на лайнера. Засега обаче не може да се каже на кого е принадлежал снарядът.

И Русия, и Украйна, и Донецката народна република отричат своята причастност към трагедията. Много страни и международни организации, включително ООН и ОССЕ, призоваха да се проведе независимо разследване на инцидента.

Междувременно стана ясно, че сваленият боинг е извършвал рейс над територията на бойните действия в Източна Украйна по маршрут, който бил избягван от редица други авиокомпании, съобщава агенция Bloomberg.

1339679Австралийската авиокомпания Qantas Airways заявила, че не използва този маршрут от няколко месеца. Представител на Cathay Pacific Airways съобщил, че нейните рейсове заобикалят този район "от известно време".

Азиатските Korean Air Lines и Asiana Airlines не са извършвали рейсове над зоната на бойните действия от 3 март. Във Philippine Airlines също заявили, че не летят над този район.

Авиокомпаниите Air New Zealand, PT Garuda Indonesia, All Nippon Airways и Japan Airlines съобщили, че летят над територията на Украйна.

През украинското въздушно пространство извършват рейсове много авиокомпании и този маршрут, съединяващ Европа с Азия, е един от най-популярните.

След трагичния инцидент с малайзийския боинг много водещи авиокомпании обявиха прекратяване на полетите над територията на Украйна.

"Авиокомпаниите ще избягват това място като чума – отбелязал аналитик на Malayan Banking Bhd. – Дори днес, когато в Сирия бушува война, гражданските самолети летят над нейна територия и не е имало нито един инцидент."

Водещи

Най-четени