Отложиха делото срещу Ратко Младич 17.05 | 13:40

Причината - обвинението е "пропуснало" да сподели доказателства със защитата

От Ивайло Ачев

Делото срещу генерал Ратко Младич се отлага. Причината – грешки при представянето на доказателствен материал срещу Касапина от Сребереница, пише AP.

Решението за отлагането беше съобщено от съдия Алфонс Орие. Оказва се, че обвинението е допуснало сериозни пропуски при споделянето на доказателствения си материал със защитата на Младич. Обвинението не протестира срещу решението на Орие и по този начин косвено призна вината си.

Процесът срещу Ратко Младич започна вчера, 16 май, но сега не е ясно кога ще бъде подновен. Защитата на Младич поиска шест дни отлагане, но новата дата ще стане ясна тепърва.

Генерал Ратко Младич е обвинен във военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина през периода 1992-1995 година. Срещу него има обвинения в геноцид, преследване, убийство, депортиране, изтребване, нечовешко отношение, незаконни нападения над цивилно население и вземане на заложници. Най-голямото престъпление, за което той трябва да отговаря, е клането в Сребреница, извършено през юли 1995 година. В рамките на шест дни там са избити 8 хил. босненски мюсюлмани. 

Водещи

Най-четени